Bed & breakfast is geen horeca!

B&B horeca

Bed & breakfast-accommodaties zijn geen horecabedrijven.

Bed & breakfasts worden door diverse instanties wel eens als ‘horeca’ gezien. Een groot misverstand dat onder B&B-eigenaren leidt tot frustraties, hoge kosten en administratieve lasten. De B&B-branche behoort namelijk tot de sector van verblijfsrecreatie!

Horeca is een samenvoeging van de eerste letters van HOtel, REstaurant en CAfe. Instanties als het Bedrijfschap Horeca en Catering, Buma/Stemra en Sena merken bed & breakfasts graag aan als horecabedrijven. Zij hebben daarbij een financieel motief want zij zien dat het aantal B&B’s de afgelopen jaren sterk gegroeid is. Ook gemeenten maken zich hier nog weleens schuldig aan. Het gevolg is dat B&B-eigenaren worden geconfronteerd met absurd hoge facturen, vergunningen en lidmaatschappen waar ze helemaal niet op zitten te wachten.

Bezwaar aantekenen
Het Platform Bed & Breakfast Nederland, waarin alle landelijk opererende B&B-organisaties deelnemen, lobbyt onvermoeibaar om deze situatie te veranderen. We vragen B&B-eigenaren om mee te strijden! Is jouw B&B door een instantie gecategoriseerd als horecabedrijf en wil je daartegen bezwaar aantekenen, dan kun je de volgende argumenten gebruiken:

 • Een bed & breakfast is geen HoReCa (lees: Hotel, Restaurant, Café) maar behoort tot de sector van verblijfsrecreatie.
 • Een B&B is kleinschalig en wat betreft vorm, activiteit, omvang en schaalgrootte niet vergelijkbaar met een horecaonderneming.
 • Een B&B is gevestigd in een woonbestemming waar de eigenaar zelf ook woont: een hotel, restaurant en café hebben meestal een horecabestemming.
 • Een B&B is niet openbaar, je kunt niet zomaar binnenlopen en moet altijd van te voren reserveren.
 • Een bed & breakfast speelt een veel kleinere rol in het economisch verkeer dan een horecaonderneming.
 • Een B&B is een aan huis gebonden beroep en bedrijf. Het hoofddoel van het pand is wonen (woonbestemming), de nevenactiviteit is ‘het verstrekken van logies’. Er is een groot verschil met een pension of hotel, die als hoofddoel hebben ‘het verstrekken van logies’ en als nevenactiviteiten ‘het verstrekken van maaltijden en/of dranken voor consumptie ter plaatse’ (horecabestemming).
 • Een bed & breakfast biedt vaak geen volledig inkomen. De activiteit is een bijverdienste.

Goede voorbeelden
Gelukkig zijn er ook overheden en instanties die bed & breakfast wél indelen in de juiste
categorie. Neem Antwoordvoorbedrijven.nl, de informatiewebsite van het ministerie van
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Informatie voor B&B’s is hier ondergebracht bij de branche ‘Horeca, recreatie en catering’ en vervolgens in de categorie ‘dag- en verblijfsrecreatie’.

Bij de Kamer van Koophandel valt bed & breakfast níet onder de categorie ‘Hotel – restaurant’. In plaats daarvan vinden we B&B terug in de categorie ‘Vakantieverblijven’, ‘Overige logies’.

Nieuw tarief voor verblijfsrecreatie
Platform Bed & Breakfast Nederland blijft protesteren tegen de verplichte inschrijving van B&B’s bij het Bedrijfsschap Horeca en Catering. Tevens vragen wij Buma/Stemra en Sena om de B&B’s in de juiste categorie in te delen en het juiste bedrag in rekening te brengen.

Lees ook de blogberichten ‘B&B’s schrikken van hoge factuur Buma/Stemra’ en ‘Bed & breakfast aanmelden bij Buma/Stemra en Sena’

Dit bericht is geplaatst in Bedrijfsschap Horeca en Catering, Buma/Stemra, Sena, Regelgeving en getagd, , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Bed & breakfast is geen horeca!

 1. Peters zegt:

  Dit komt mede omdat een heel aantal (grote) hotels zich tegenwoordig ook B&B noemen. Ook op de Bedandbreakfast site staan diverse hotels. Dit maakt het uiteraard voor de wet- en regelgevers en onze gasten ook niet makkelijker. Door zelf hotels te promoten op B&B site wordt de verwarring en onduidelijkheid alleen maar groter.

 2. A.Veldstra zegt:

  Wij hebben te maken met een buurman die onze B&B een grootschalige horecavoorziening noemt.
  De gemeente heeft ons alle vergunningen gegeven maar de buurman maakt overal bezwaar tegen tot aan de rechtbank en de Raad van State toe.
  De term horeca past niet bij een B&B. Een kamer met ontbijt, genaamd Bed and breakfast, is altijd in een woonhuis. Er worden geen warme maaltijden verstrekt en er worden ook geen alcoholische dranken verkocht. De gasten komen hier om te slapen en gaan de stad bezoeken. Gasten blijven niet in en rond een B&B hangen. Een bed en een ontbijt, dat is wat de gasten krijgen en waar ze voor komen, gewoon een plek om te overnachten. Horeca is een verwarrende term voor een B&B.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>